Kako ulagati u dionice? Informacije za napredne investitore

Vješta ulaganja u tržište dionica kombinacija su triju važnih vještina: Smanjenje gubitaka, diversifikacija portfelja ulaganja i pažljivo odabir objekta ulaganja. Dok se prva dva koraka čine relativno jednostavnima, odabir u što uložiti svoj kapital nije tako jednostavan.

Na što treba obratiti pozornost pri kupnji dionica?

Glavno načelo svake investicije je: kupuj jeftino i prodaj skupo. Uzimajući to u obzir, treba kupovati jeftine dionice, koje imaju tendenciju brzog rasta. Bit cijelog procesa je napraviti pravi izbor.

U potrazi za izvorima ulaganja, vrijedi imati na umu da potencijal hrvatskih tvrtki raste. Primjer je WIG indeks čija je vrijednost u posljednjih godinu dana porasla za gotovo četvrtinu. Dakle, pokazalo se da ulaganje u hrvatske tvrtke može biti vrlo isplativo.

Ali, prije kupnje dionica, još uvijek morate uzeti u obzir vanjske čimbenike koji mogu utjecati na predvidljivu dobit. Najvažnija od njih je inflacija koja, s jedne strane, može smanjiti realne prihode investitora, ali, s druge strane, blagi rast stope inflacije, koja je projicirana za 2018., može dovesti do bull marketa. A to je zato što povećanje inflacije čini dionice puno boljom alternativom “sigurnim” bankovnim depozitima, gdje vaš novac samo gubi vrijednost. Na dionice bi mogla utjecati i povećanja kamata, koja se, međutim, ne predviđaju za tekuću godinu, već tek za dvije godine.

Koja su načela odabira dionica?

Najvažniji princip naprednog ulaganja u dionice je vješto predviđanje nadolazećih trendova. To možete učiniti na temelju analize dobiti i gubitka poslovanja poduzeća u prethodnim godinama. Praćenje koraka koje su poduzele odabrane tvrtke nužno je kod ulaganja vaših sredstava u dionice. Objasnimo to na konkretnom primjeru.

Esotiq & Henderson do srpnja prošle godine poslovala u sektoru mode i donjeg rublja, no segmenti ove grupe bili su neujednačeni po prihodima. Iako je Esotiq uspješan brend donjeg rublja, modno poslovanje tvrtke nije bilo dobro prihvaćeno na tržištu. Stoga je od srpnja prošle godine, kada je Esotiq&Henderson odlučio napustiti modni biznis, fokusirajući se samo na razvoj svoje mreže donjeg rublja, dionice tvrtke počele ubrzano rasti. U razdoblju od rujna do listopada 2017. vrijednost im je porasla za 50%, čime je godina zaključena s rastom od 150% u odnosu na početak kolovoza. Dakle, tko god je u tvrtku uložio odmah nakon što je ona odustala od modnog posla koji joj je bio teret, imao je priliku u četiri mjeseca zaraditi 150% na dionicama tvrtke.

Drugi primjer je slučaj twitta na profilu Cyberpunk 2077, produkcije CD Project SA, o kojem se malo zna zbog praktički nepostojećeg marketinga. Slogan “*beep*” bila je prva informacija o ovom projektu, koja je odmah podigla zamrznute kotacije CD Project SA. Ovakvo ponašanje može biti prognoza za budućnost s obzirom na prilično velik interes za igru ​​koja se sada razvija.

Kako izabrati dionice koje zaslužuju vašu pozornost?

Dakle, pitanje je: U što uložiti? Najbolji izbor je odlučiti se za dionice sektora koji se lagano šire. Evo nekoliko primjera:

IT industrija cvjeta već dugi niz godina i 2018. se po tom pitanju neće posebno razlikovati od prethodnih godina. No, to ne znači da će dionice svake tvrtke u ovom sektoru vrtoglavo rasti. Ključno je predvidjeti koje će se određene tvrtke najbrže razvijati.

Na poljskoj burzi veliki potencijal ima projekt CD koji smo već spomenuli, pozicija na granici između tehnologije i industrije zabave. Na mnogim listama smatra se najperspektivnijim poduzećem na poljskom tržištu dionica. Što se stranih burzi tiče, IT sektor u Kini raste nevjerojatno brzo. Stručnjaci predviđaju jasno povećanje izdataka i potencijalne dobiti ove industrije u Srednjem Kraljevstvu.

Biotehnološka industrija također izgleda dobro. Nakon mnogo godina slabog starta u Poljskoj, dobili smo obećavajuće tvrtke na tom tržištu, poput Celon Pharme, koja je napravila veliki skok u 2017. godini. Glavni razlog bila je visokokvalitetno istraživanje o inovacijama u biotehnološkom i farmaceutskom sektoru.

Pa, koje dionice da izbjegnemo?

Nakon što je objavljena vijest o Brexitu, Ujedinjeno Kraljevstvo postalo je izvor odljeva investitora. Doduše, britansko tržište je još uvijek vrlo robusno i ima šanse za razvoj na lokalnoj razini, no nažalost, međunarodne transakcije još uvijek su upitne. Situaciju otežava i nepostojanje preciznih dogovora između UK i Europske unije, kao ni točnih informacija o tome kakvi bi mogli biti učinci izlaska iz EU.

Afrika također postaje vrlo loše mjesto za ulaganja. Ovaj kontinent oduvijek je privlačio neku vrstu investitora, uglavnom onih koji imaju viziju jaza na afričkim tržištima. Međutim, afričke regije u razvoju zapravo su vrlo rizično tržište. Glavni razlog su problemi poput korupcije, političke nestabilnosti i zapuštenosti infrastrukture. Samo će jedna od nekoliko velikih investicija u nestabilnim afričkim zemljama uspjeti. Većina će nažalost pasti – često na nepredvidiv način.

A koje iznose treba uložiti u dionice?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan – svaki iznos koji je dovoljno visok da nećete izgubiti zbog širenja i provizije.

Treba biti zapamćeno da nije apsolutno preporučljivo ulagati u samo jednu tvrtku i da sav tvoj profit ovisi o njoj. Kapital treba podijeliti na najmanje tri pozicije. Što se minimalnog doprinosa tiče, pravilo je da mora biti dovoljno velik da se provizija naplaćuje u postotku, a ne u minimalnom iznosu koji često određuje broker. Kada je provizija 0,5%, uz minimalnu naknadu od 5 HRK, ulazni iznos je stoga 1000 HRK. Ispod tog iznosa provizija je veća od minimalnih 0,5%, a u slučaju 500 HRK već je dvostruko veća, tj. 1%.

Minimalni iznos treba pomnožiti s brojem tvrtki u koje želite ulagati, a zatim dodati i ostale naknade, ovisno o brokeru. Stoga će, općenito gledano, sigurnosni minimalni iznos za početak biti 5000 kuna, dodijeljen dionicama triju različitih tvrtki. Očekuje se da će uspješno ulaganje tog iznosa novca, uzimajući u obzir trenutnu gospodarsku situaciju i činjenicu da se novac ulaže uglavnom u najperspektivnije hrvatske tvrtke, generirati dobit na razini od 150% godišnje, uz očekivanu stopu inflacije od 2,5-3,0%. Stoga, ulaganje u dionice može biti vrlo profitabilno za trgovca koji dobro ulaže, posebno u usporedbi s depozitima ili obveznicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *