Odabir prave imovine, tj. kako sigurno ulagati u valute.

Ulagači koji se žele okušati na valutnom tržištu često se pitaju koje su valute isplative i sigurne, a koje mogu dovesti do financijskih gubitaka? Vrijedi li tražiti odgovor na pitanje – kako sigurno ulagati u kriptovalute?

Što je sigurna valuta?

Sigurna valuta je ona koja pripada sigurnom utočištu. Kako bi postalo “sigurno utočište” za investitora, imovina mora imati visoku likvidnost i nizak rizik ulaganja. Iako likvidnost obično nije problem, određivanje rizika često nije očito na prvi pogled.

Dakle, kako se određuje rizik ulaganja u odnosu na valute?

Valutu niskog rizika izdaje ekonomski i politički stabilna država. Zemlja sa jakim gospodarstvom, niskim dugom i bez nedavnih problema s inflacijom. Čimbenik rizika umanjuju i državne rezerve te jaka pozicija izvoza u gospodarstvu, posebice kada je riječ o prirodnim resursima.

Kako prepoznati sigurnu valutu?

Za početak treba odbaciti zemlje koje su politički nestabilne, prezadužene ili imaju prebrzo rastuću inflaciju. Primjer je povijest dolara iz Zimbabvea (ZWD).

Zimbabve je zemlja koja nije ispunila nijedan kriterij za izdavanje sigurne valute. Bila je to politički i ekonomski nestabilna država, vođena diktaturom. U jednom trenutku, zbog kolapsa izvoza, valuta je pala u jednu od najvećih stopa hiperinflacije u povijesti, koja iznosi 79 trilijuna posto godišnje. Kao rezultat toga, zimbabveanski dolar dvaput je dominirao, ali zbog nedostatka stvarne vladine akcije, inflacija se nastavila. Ova situacija je dovela do toga da je valuta Zimbabvea povučena i zamijenjena američkim dolarom, koji je postao jedino zakonito sredstvo plaćanja u zemlji. Ova povijest dokazuje da valute egzotičnih zemalja mogu biti vrlo opasna imovina.

To nije sve.  Kada tražite sigurnu valutu, vrijedno je analizirati kombinaciju jakih i slabih karakteristika danih valuta zemalja koje uživaju stabilnu situaciju. Te se analize mogu pronaći među aktualnim izvješćima brokera i ekonomista koji su često dostupni na internetu. Sigurne valute mogu biti one iz prvih sedam najpopularnijih valutnih parova, odnosno one koje izdaju visokorazvijene zemlje sa stabilnom institucionalnom situacijom, jakim izvozom i unutarnjim gospodarstvom. Odabir stabilnih valutnih parova možda neće uvijek rezultirati velikom zaradom, no sigurniji je od egzotičnih valuta. 

U što možete ulagati, tj. rangiranje sigurnih valuta

Valutno tržište obično ne prolazi kroz brze promjene, posebno u slučaju valuta ekonomski i politički stabilnih zemalja. No, to nije pravilo jer svako tržište može doživjeti neočekivani kolaps. Stoga je vrijedno znati koje zemlje imaju relativno sigurne valute.

Valute skandinavskih zemalja, odnosno norveška, švedska i danska kruna su jako dobre. Zemlje sjeverne Europe smatraju se stabilnima jer imaju konkurentno gospodarstvo i veliki višak rezervi. One su također vodeće zemlje kada je riječ o povjerenju javnosti i institucionalnoj stabilnosti.

Vrijedi razmotriti i azijske tigrove. Jedan od njih je Japan, koji prednjači u međunarodnom gospodarskom razvoju, zahvaljujući čemu se njegov jen već godinama smatra najsigurnijom valutom. Azijski tigrovi imaju tendenciju da dominiraju produktivnošću, što ih čini jednim od najvećih izvoznika na međunarodnom tržištu.

Cijena uključuje i valute zemalja s resursima kao što su Kanada , Australija ili Saudijska Arabija, koje trenutačno izvoze gotovo četvrtinu svjetskih rezervi nafte. Snaga ovih zemalja temelji se na visokoj važnosti prirodnih resursa za gospodarstvo.

Europska valuta dobro stoji, unatoč krizi nekih zemalja i Brexitu. To je zbog visoke stabilnosti Europske unije, što se prevodi u eursku likvidnost. Američki dolar, s druge strane, nije zauzeo postolje zbog vrlo slabih federalnih rezervi i niskog povjerenja u novog predsjednika.

Tu je i poljski zlot, koji još uvijek drži nisku poziciju. Ova se valuta godinama smatra slabom imovinom. Njegovu situaciju dodatno su otežali strahovi stranih investitora uzrokovani politikom te zemlje.

 

U koje valute se isplati ulagati?

Ovisi o predviđanjima ulagača. Ne može svaka sigurna valuta biti profitabilna. Razlog je taj što sigurnost obično znači stabilnost, tj. bez nagle promjene vrijednosti. 

Možda postoji mnogo odgovora na pitanje: U što je vrijedno investirati? Neki u očekivanom rastu cijena nafte vide povećanje utjecaja Saudijske Arabije, drugi vide spektakularno jačanje kineskog gospodarstva. Ove vrste promjena sigurno će biti važne kada se važnost valute smanjuje ili povećava.

Konačno, odluka o ulaganju u valute ovisi o nagađanjima o budućoj sudbini zemalja izdavatelja. Ako netko cijeni stabilnost u vrijeme krize, kladit će se na švedsku ili norvešku krunu. Ako, pak, profit vide u jačanju gospodarstva i izvoza, dobar izbor bit će jen ili kineski juan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *