Isplati li se znati u koje dionice ulagati na burzi?

Vlasnička ulaganja nedavno su počela privlačiti sve veći interes. Već više od dvije godine primjetan je trend prelaska Hrvatske s ulaganja u depozite na ulaganja na burzi. Zanimljivo, stručnjaci smatraju da će se ovaj trend samo pojačati. To je zbog jasnog pada povjerenja u niskorizične oblike ulaganja vaše štednje, što je pak povezano s ubrzanjem inflacije. U trenutačnim okolnostima ulagači su sve više zainteresirani za dionice i žele saznati kako funkcionira burza.

Dionice usmjerene prema budućnosti, tj. koje dionice?

Dobra vijest je da su dionice velikih hrvatskih kompanija perspektivne i da će u budućnosti najvjerojatnije rasti. FTSE indeks je samo u posljednjih godinu dana porastao 23 posto, ponajviše zahvaljujući domaćim IT i biotehnološkim kompanijama.

Ali što su dionice koje gledaju u budućnost? Pojednostavljeno rečeno, to su dionice koje obećavaju dobar prinos u idućoj godini. Siječanj je uvijek dobro vrijeme za ulaganje u dionice, jer je u tom razdoblju najlakše pratiti razvoj raznih kompanija u prethodnoj godini, zbog izdavanja međugodišnjih izvješća.

Pa kako možemo prepoznati te dionice koje gledaju u budućnost u koje bismo trebali ulagati? Najvažnije je prepoznati potencijal tvrtke čije dionice namjeravamo kupiti. Tvrtke možemo podijeliti u dvije kategorije:

  1. ravnomjeran razvoj – tvrtka se u protekloj godini stabilno razvijala i najvjerojatnije će nastaviti taj trend;
  2. iznenadni trend uzlaza – tvrtka je bila vrlo stabilna u smislu prihoda i rasta u prošlosti; međutim, zbog trenutnih okolnosti (akvizicija novog segmenta tržišta, ulazak novog brenda, napuštanje neprofitabilnog sektora, novi ugovor), ima dobre izglede za budućnost.

U načelu, dionice klase B mogu se smatrati rizičnijim, ali i dalekovidnijima, dok su dionice klase A sigurnije i stabilnije, ali donose potencijalno manji profit.

Karakteristike dionica koje se odnose na budućnost

Najbolje je okarakterizirati dionice usmjerene prema budućnosti definirajući što one nisu. Dionice usmjerene prema budućnosti ne nudi tvrtka koja:

  1. ima veliki dug, jer su dugovi znak upozorenja za sve vrste ulaganja. Rastući dug je prvi korak prema propasti poduzeća. Štoviše, vjerojatno je da zadužena tvrtka u stečaju neće biti solventna svojim dioničarima;
  2. isplaćuje dividende dioničarima koje su znatno veće od dobiti, jer je to još jedan oblik zaduživanja. Društvo izdaje dionice uz visoku dobit za svoje dioničare, potičući ih na ulaganje u dionice kako bi sredstva od njihove prodaje imala za nastavak poslovanja. Vjerojatno će se takvo poduzeće oporaviti zahvaljujući uloženom kapitalu dioničara, no obično je upravo suprotno – novac dobiven od dionica samo malo produžuje poslovanje poduzeća, a poduzeće je u proces kolapsa;
  3. izdaje dionice vrlo često, jer je to još jedan od načina stjecanja dokapitalizacije, a koriste ga uglavnom neprofitabilne tvrtke. Više dionica znači nižu cijenu, jer se dobit mora raspodijeliti na više dioničara.

Sada znamo koje dionice nisu usmjerene prema budućnosti, znači li to da sve ostale obećavaju veći povrat? Da i ne.

 

Kako prepoznati dionice koje gledaju na budućnost?

Najlakši način za analizu potencijala dionice je korištenje alata kao što je preglednik dionica.Alat omogućuje analizu podataka mnogih tvrtki u isto vrijeme i odabir onih koje su najnaprednije. Provjera dionica, u svom osnovnom obliku, besplatan je alat koji nudi Google i koji omogućuje pristup mnogim burzama odjednom.

Evo nekih omjera koje bi nas trebalo zanimati:

  1. Povrat na kapital (5 godina u prosjeku) (%);
  2. Povrat na kapital (zadnja godina) (%);
  3. LT dug/vlasnički kapital (zadnja godina) (%);
  4. 5g stopa rasta neto prihoda;
  5. Stopa rasta neto prihoda u 5 godina.

Ako želimo ulagati samo u hrvatske tvrtke, prvo bismo trebali suziti našu pretragu na zagrebacku burzu. Zatim bismo se trebali pozabaviti pojedinačnim obrocima, jednim po jednim.

Prva dva predstavljaju povrat na kapital, tj. koliko je tvrtka zaradila u usporedbi s kapitalom koji je držala tijekom posljednjih pet godina (5 godina u prosjeku) ili prošle godine (zadnja godina). Na primjer, vrijednost od 20% znači da je tvrtka zaradila 20.000 HRK za svakih 100.000 HRK kapitala. Pokazatelj tako eliminira gubitaške tvrtke ili one koje ne ostvaruju dovoljnu dobit.

LT omjer dug/vlasnički kapital osmišljen je kako bi eliminirao prezadužene tvrtke s našeg popisa. Dug uspješne tvrtke vjerojatno neće premašiti jednu četvrtinu njezina kapitala. Međutim, radi sigurnosti može se postaviti vrijednost od 15-20%.

Posljednja dva omjera predstavljaju dobit u zadnjih pet godina (prije i poslije oporezivanja). Nakon sužavanja naše pretrage, rezultat će biti popis uspješnih tvrtki koje će vjerojatno izdati dionice usmjerene prema budućnosti.

U koje dionice ulagati?

Nakon sužavanja broja tvrtki, potrebno je odabrati tri do pet najperspektivnijih pozicija kako bismo diversificirali naš portfelj. Najbolje je potražiti tvrtku kod koje se radi korekcija zaliha, što znači da su zalihe u korekciji. Međutim, prilagodba ne bi trebala premašiti 20% pada vrijednosti; u suprotnom, govorimo o preokretu trenda.

Dobro je obratiti pažnju na mišljenja stručnjaka, koji često ne samo naznačuju sektore u koje vrijedi ulagati (ove godine su to financije, informatika i biotehnologija), nego i prognoziraju razvoj pojedinih tvrtki. Odluka ulagača početnika o ulaganju u dionice trebala bi biti diktirana u 80% mišljenjima stručnjaka i u 20% vlastitim analizama, dok za iskusnog ulagača vrijedi upravo suprotno

Dionice na primjer Hrvatske i inozemstva

CD projekt, vrlo dinamično rastući programer igara i jedina poljska tvrtka koja proizvodi i izvozi AAA+ igre, favorit je dioničara posljednjih mjeseci. Predviđa se i oporavak W.Kruka, čiji su udjeli opadali u posljednjih nekoliko mjeseci, međutim, zbog brzog rasta posljednjih godina, ukupni trend se pomiče prema gore i nudi priliku za dobra ulaganja. Prognoza za Awbada, kompaniju iz građevinskog sektora, izgleda jednako dobro. U tom slučaju, povećanje cijene dionica ima svoj izvor u sudjelovanju poduzeća u velikom broju ponuda. Trend za Awbada vjerojatno će se nastaviti intenzivirati.

Kada su u pitanju strane kompanije, favoriti su kompanije sa Dalekog istoka. Kineska tvrtka Alibaba ( vlasnik popularne AliExpress platforme i njegov lokalni kolega Taobeo ) godinama bilježi nevjerojatne profite. Slično EIZO Corpu, japanski proizvođač računalnih monitora, koji je prisutan na Tokijskoj burzi. Zbog stalnih ulaganja u hardver, istočnoazijske tvrtke izbjegle su kolaps tržišta računala koji je pogodio europske i sjevernoameričke tvrtke u drugoj polovici 2000-ih i sada su uspješna konkurencija zapadnim markama.

Iako nema jasnog odgovora kako ulagati u dionice, pridržavanje nekoliko elementarnih pravila sigurno će biti razumno rješenje za svakog ulagača početnika. Osnovna vještina je prije svega naša sposobnost da razlikujemo budućnosti orijentirane i perspektivne tvrtke od onih koje nisu vrijedne naše pažnje. Sposobnost odabira pravih dionica može nekim sretnim ulagačima donijeti i do deset puta veći godišnji prihod. Posljedično, dionice postaju još jedan važan element prilikom odgovora na pitanje– u što uložiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *