Zlatna investicija? Kako investirati u zlato

Zlato je plemeniti metal sa izuzetnom reputacijom. U svojoj povijesti čovječanstvo je doživjelo nekoliko manjih ili većih zlatnih groznica, tijekom kojih su obični ljudi, vođeni snovima o golemom bogaćenju, napuštali svoje domove u potrazi za zlatom

Što je onda zlato?

Zlato je oduvijek bilo iznimno važno za gospodarstvo, jer se na njemu temelji vrijednost novca stotinama godina. U mnogim kulturama, pa tako i u europskoj, zlato je služilo kao sredstvo plaćanja, pa je vrijednost kovanog novca ovisila o količini rude koju je sadržavao. Sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća zlato je još uvijek bilo općepriznata valuta u SAD-u, a sve do danas vrijednost papirnatog novca osiguravaju zalihe zlata u središnjim bankama.

Tako velika važnost za gospodarstvo bila je povezana s jedinstvenim karakteristikama zlata: njegovom nemogućnošću krivotvorenja, rijetkošću i izdržljivošću. Zlato je, fizički i ekonomski, vrlo stabilno i stoga predstavlja dobru referencu za druga ekonomski ranjivija sredstva plaćanja, poput papirnate i elektroničke valute.Kako ulagati u zlato?

Ulaganje u sirovine obično se temelji na kupnji i prodaji. Isto je i sa zlatom koje se prodaje u tzv. polugama i polugama. Kovanice su kompaktnije, jeftinije i lakše ih je kasnije prodati, ali s većom profitnom maržom za prodavača. Poluge su veće, skuplje i teže ih je unovčiti, ali marža je obično niža nego kod kovanica Dobra vijest je da je u Hrvatskoj investicijsko zlato oslobođeno PDV-a.

Odluči li se poduzetnik ili investitor uložiti u zlato, kupljene poluge ili kovanice najčešće želi zadržati kod sebe. Jer zlato je vrlo dobra zaštita u slučaju krize ili rata, jer čak i ozbiljne ekonomske turbulencije uzrokuju relativno mali utjecaj na ovu rudu.

A gdje investirati u zlato?

Zlato prodaje Mint u Poljskoj (Mennica Polska), privatne tvrtke ili pojedinačni poduzetnici koji znaju ulagati u sirovine, uključujući i zlato.

Kovnica je dobro i sigurno mjesto za kupnju zlata u kovanicama ili polugama.

Odabirom takvog rješenja, investitor je siguran da kupuje poluge iz provjerenog izvora.

Međutim, privatne tvrtke za trgovinu zlatom mogu zahtijevati nižu profitnu maržu od kovnice i, osim toga, nuditi mogućnost skladištenja zlata ili investicijske savjete. Njihov nedostatak je veći rizik u usporedbi s kupnjom zlata od kovnice, no ipak se može minimizirati provjerom mišljenja i odabirom provjerenog trgovca.

Privatne osobe su najmanje sigurna opcija, s najvećom vjerojatnošću da ćete naići na prevaranta. S druge strane, međutim, masovno krivotvorenje zlata nije uobičajeno, jer ga je obično vrlo lako otkriti, a iskusan ulagač može razlikovati čisto zlato od popularne krivotvorine na bazi titanijske legure samo slušajući zvuk bacanja novčića o stol. Dok se u prošlosti od krivotvorenog zlata mogao napraviti veliki kriminalni biznis, danas je to postalo potpuno neisplativo zbog velike šanse da budete uhvaćeni.

Je li sigurno ulagati u zlato?

U osnovi , ulaganje u sirovine jedan je od najsigurnijih oblika ulaganja. Svi rizici povezani sa zlatom ne uključuju toliko rizik ulaganja, koliko mogućnost krađe (kod skladištenja zlata kod kuće) ili kupnje krivotvorenih kovanica, s dodatkom titana, znatno manje vrijednosti.

Međutim, u Hrvatskoj nije profitabilno krivotvoriti zlato na velikoj razini – mnogo je lakše učiniti, a teže je otkriti prijevaru koristeći se izuzećem od PDV-a za investicijsko zlato (dok je PDV na zlatan nakit još uvijek 23 %). Nema masovnog krivotvorenja zlatnika.

Sam rizik gubitka velikog dijela kapitala praktički ne postoji, jer kao što je već rečeno zlato je po svojoj prirodi stabilno i sigurno neće izgubiti značajniju vrijednost. Tijekom posljednjih petnaest godina cijena zlata je redovito rasla i sada unca zlata vrijedi više nego dvostruko više nego prije deset godina

Zlato se smatra vrlo dobrom i stabilnom imovinom. Nešto u što vrijedi uložiti novac. Zlato se dobiva u vrijednosti tijekom godina, vrlo je mobilno i možete ga sami spremiti. To ga čini odličnom zaštitom u slučaju neočekivane krize. S druge strane, međutim, svakako postoje investicije koje zbog svoje nestabilnosti mogu donijeti veću dobit u puno kraćem vremenu.

Stoga se zlato može sigurno akumulirati kao zaliha za mirovinu ili kapital za djecu. S druge strane, oni koji žele puno dobiti u kratkom vremenu, radije bi trebali potražiti drugačiju vrstu ulaganja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *