Gdje ulagati u zlato?

Ulaganje u zlato jedna je od prvih metoda ulaganja poznatih u ljudskoj povijesti. Tisućljećima je zlato bilo valuta koja se izravno mijenjala za robu. I iako se ovaj metal već dugo ne koristi kao novac, ulaganje u zlato se još uvijek isplati.

Zlato kao investicija –– Karakteristike

Ulaganje u zlato spada u širu kategoriju ulaganja u sirovine. Sirovina je svaki materijal namijenjen daljnjoj preradi u industriji, što ga čini vrijednim za gospodarstvo. Zlato je, kao i mnoge druge sirovine, neobnovljivo. Međutim, za razliku od drugih materijala, njegova industrijska uporaba nije tako česta. Većina zaliha zlata na Zemlji služi kao kolateral središnjim bankama i vladama ili kao investicijska imovina. To je zbog gore spomenute povijesne korelacije zlata i valute. Za razliku od srebra, zlato se ne koristi naširoko u teškom strojarstvu, tako da stalni udio ove sirovine cirkulira stotinama godina kako bi osigurao bogatstvo uzastopnih generacija investitora.

Prednosti ulaganja u zlato

Velika prednost ulaganja u zlato je mogućnost ulaganja vaše ušteđevine u relativno laganu fizičku imovinu koju je lako pohraniti. To znači da ulaganjem u zlato poduzetnik postaje praktički neovisan od banaka (jer se njegova imovina ne vodi na računu), drugih financijskih posrednika ili čak globalnih ekonomija. Za razliku od mnogih drugih sredstava, cijena zlata ne pada u slučaju ekonomske krize. Vrijednost zlata također kontinuirano raste već trideset godina, što ga čini izvrsnim za dugoročna ulaganja.

Stručnjaci predviđaju da će cijene zlata nastaviti polako, ali sukcesivno rasti, bez obzira na moguća politička ili gospodarska previranja. Godine 2050. cijena funte zlata trebala bi oboriti trenutni povijesni rekord, pod uvjetom da se ovaj stalan rast nastavi u narednim desetljećima. Za sada ništa ne ukazuje drugačije – poziciju zlata nije oslabila ni ekonomska kriza 2008. ni politička kriza 2014.

Gdje ulagati u zlato?

Gdje ulagati u sirovine? Najčešće ga kupujete u kovnici koja prodaje investicijsko zlato u obliku poluga ili kovanica. Ulaganje u šipke je isplativije jer smanjuje maržu za brokera, a sama šipka je manje likvidna imovina od coin-a.

Većina investitora odlučuje kupiti zlatnike. Postoje dvije tendencije ulaganja u kovanice. Prema prvom treba kupovati najobičnije kovanice koje će u budućnosti biti najlakše prodati. Drugi, pak, tvrdi da je bolje kupovati rijetke kovanice zbog njihove numizmatičke vrijednosti. Međutim, njih može biti problematično prodati.

Osim u kovnicama, kovanice i poluge mogu se kupiti i od privatnih posrednika, koji često nude mnogo veći izbor od velikih poljskih kovnica. Marža se, međutim, obično pokaže odgovarajućom većom.

Na što obratiti pozornost prilikom ulaganja u zlato?

Treba biti izuzetno oprezan kada ulažete u zlato. Krivotvorenja zlata je sve rjeđe, ali još uvijek postoji. Kupnjom ove rude od nepouzdanog izvora možete naići na krivotvorene proizvode koji sadrže npr. legura titana.

Krivotvoreno zlato možete pronaći u zalagaonicama ili na online aukcijama pa prije svake kupnje provjerite je li mjesto , gdje želite uložiti u zlato, pouzdano.

Odgovor na ovo pitanje je Hrvatska kovnica i drugi certificirani posrednici. Također biste trebali razmisliti gdje želite pohraniti svoje zlato. Bankovni ormarići su sigurni, ali uključuju plaćanje naknada, što ponekad ulaganje može učiniti potpuno besmislenim. S druge strane, kada svoje zlato držite kod kuće, pobrinite se da je dobro osigurano. Dobro je zakopati novčiće u vrtu, na određenom mjestu koje samo vi znate. Ovako su se dragocjenosti skrivale stotinama godina i do sada je ova jednostavna metoda bila iznenađujuće učinkovita.

Zlato je dobra investicija godinama. Prosječan ulagač čuva ga desetljeće, čak i dva, prije nego što ga rasproda, no toliko dugo čekanje zna se znatno isplatiti. Zbog njegove stabilne prirode, ulaganje u zlato preporučuje se onima koji štede za svoju mirovinu, nasljedstvo za djecu ili bilo koji cilj koji namjeravaju ostvariti tek za desetak ili čak nekoliko desetaka godina. Stručnjaci ne predviđaju dugoročno smanjenje cijene zlata –– naprotiv, do 2050. očekuje se da će njegova vrijednost porasti čak četiri puta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *