Gdje ulagati u srebro?

Srebro je proteklih godina bilo podcijenjeno od strane investitora, posebice nakon gospodarske krize 2008. godine, kada je počelo padati. Međutim, stručnjaci kažu da bi se to uskoro moglo promijeniti, ponajviše zbog prognoziranog rasta potrošnje u industriji. Uvriježeno je mišljenje da investitori koji se odluče na kupnju ovog metala trebaju uzeti u obzir njegov industrijski potencijal u narednim godinama.

Srebro kao ulaganje –– Karakteristike

Srebro je sirovina i bijelo-sivkasti metal. Povijesno se koristio kao valuta, iako trebate zapamtiti da njegova vrijednost nikada nije dosegla zlato.

Danas čisto investicijsko zlato vrijedi 80 puta više od srebra. Takav nerazmjeran rezultat važnosti zlata kao investicijskog alata –– mnogo je popularniji, smatra se sigurnim utočištem i ulagači ga rado kupuju. Ulaganje u srebro smatra se rizičnim, pa od posljednje svjetske ekonomske krize srebro nije bilo posebno popularno među poduzetnicima.

 

Prednosti ulaganja u srebro

Međutim, srebro ima niz značajki koje ga izdvajaju od ostalih sirovina. Za razliku od zlata, siva ruda se široko koristi u industriji.

Većina potrošačke elektronike sadrži srebro. Mobilni telefon ima gotovo jedan gram srebra, računalo – nekoliko grama, a automobil – desetak grama. To znači da se količina ovog metala postupno smanjuje, jer se srebro rijetko reciklira iz rabljene elektronike.

Iako tendencija rasipanja neobnovljivih resursa djeluje zabrinjavajuće, to je i prednost za one koji namjeravaju ulagati u srebro. Iscrpljenost resursa može rezultirati višim cijenama. Međutim, trebali biste zapamtiti da će srebro poskupjeti postupno, tijekom nekoliko godina.

Gdje ulagati u srebro?

Srebro je najbolje kupovati u kovnicama novca. Trenutno većina njih nudi širok izbor kovanica i srebrnih poluga koje osim rudne vrijednosti često imaju i numizmatičku vrijednost. Male serije nekih kovanica ponekad čine njihove cijene višima od drugih. No, isplati li se pri ulaganju u srebro voditi numizmatiku?

Nema jasnog odgovora na ovo, budući da je najčešće kovanice najlakše prodati. S druge strane, kovanice visoke kolekcionarske vrijednosti zahtijevaju pronalaženje odgovarajućeg i često privatnog kupca.

Zalagaonica nije mjesto gdje bi trebao investirati u zlato i srebro. Često prodaju ponovno otopljene novčiće s nesigurnom količinom metala u leguri. Ako ulagač želi kupovati od privatnog posrednika, a ne od državne kovnice novca, puno bolje rješenje je korištenje usluga tvrtki koje se bave investicijskim zlatom i investicijskim srebrom.

Na što obratiti pozornost prilikom ulaganja u srebro?

Kada kupujete srebro, obratite pozornost na to dolazi li novonabavljena imovina s pouzdanog mjesta. Imajte to na umu jer kovanice i poluge mogu biti krivotvorene. Stoga se ne preporuča tražiti prilike na internetskim aukcijama ili u lokalnim zalagaonicama.

Srebro je također metal sa značajnim fluktuacijama cijena, stoga ga trebate kupiti u pravom trenutku, ali imajući na umu da rude nisu tako osjetljive na promjene kao valute. Cijena srebrnjaka ostat će ista, čak i ako je vrijednost samog zlata posljednjih dana smanjena za nekoliko postotaka. Stoga biste trebali ulagati u srebro kada se silazni trend nastavi neko vrijeme. Također možete kupiti srebro po tečaju važećem na određeni dan. Puno kovnica prodaje metale prema tečaju kilograma, što znači da prilikom kupnje trošak samog žigosanja kovanice nije uključen ili je manji. Međutim, ovo je nepopularno rješenje među investitorima.

Stručnjaci priznaju da srebro zadnje desetljeće nije bilo dobar materijal za ulaganje, no to bi se moglo promijeniti u nadolazećim godinama. Daljnja industrijska potrošnja i gospodarska stabilizacija bit će ključni. Srebro je imovina koja ne voli velike krize, već mirno raste u vremenima mira i blagostanja. Da biste uložili u njih, morate biti optimistični za naredne godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *