Kao investitor – znate li kako ostati siguran u trgovanju dionicama?

Ulaganje na zagrebackoj burzi jedna je od najzanimljivijih metoda ulaganja u Hrvatskoj. To je također vrlo zgodna opcija, jer možete pristupiti tržištu dionica putem interneta, putem bankovnog računa ili odgovarajućeg brokera. Ali , kako osigurati ulaganja na burzu kako bi vaše akcije donosite očekivane rezultate?

Prvo, objasnimo što je razmjena

Zapravo, burza je svako mjesto gdje možete kupiti ili prodati određenu robu po unaprijed određenim cijenama. Malo okupljanje na fizičkom mjestu koje mogu organizirati investitori, tvrtke pa čak i hobisti. Riječ burza popularno se odnosi na Zagrebačku burzu na kojoj se osim dionica ili obveznica može kupiti zlato ili strane valute. To je jedina takva burza u našoj zemlji, koja ima dugu tradiciju još od prve polovine devetnaestog stoljeća, kada se nekada nazivala Trgovačka burza. Ta je razmena zatvorena izbijanjem Drugog svjetskog rata 1939. godine, a ponovno je otvorena tek nakon političke transformacije, 12. travnja 1991. godine. Stoga je hrvatska burza, u svom modernom obliku, relativno mlada institucija

Pa, da vidimo kako funkcionira burza

Ako želite znati kako burza funkcionira, važno je istaknuti da je to mjesto gdje možete predati narudžbe za kupnju ili prodaju. Ogromno područje u kojem obično nema problema s likvidnošću, sve dok je predložena cijena unutar granica kotacija.

Svi oblici trgovanja provode se na automatiziran i elektronički način, što znači da trgovac nema nikakvu fizičku kopiju svoje imovine. Sve se bilježi u obliku podataka na investicijskom računu, kod banke, brokerske kuće ili brokera.

Također morate zapamtiti da proviziju za svaku transakciju naplaćuje broker. To je vrlo važan aspekt trgovanja, jer često konačni uspjeh ili neuspjeh trgovca ovisi o razini naplaćene provizije.

A koji su rizici vezani uz ulaganje na burzi?

Najveći rizik povezan s ulaganjem na burzi je da se vrijednost kupljene imovine može značajno smanjiti, a time će trgovac izgubiti lavovski dio uloženog kapitala. To je rizik ulaganja koji je svojstven svim poslovima na burzi. Kako biste ove rizike sveli na najmanju moguću mjeru, morate se odlučiti za niskorizične transakcije i postaviti limit koji određuje kada se imovina čija vrijednost pada treba preprodati. Gubitak vrijednosti može doseći 7-15% u odnosu na vrijednost pri kupnji.

Sljedeća vrsta rizika povezana je s provizijom koju svaki broker naplaćuje. Vrijedno je zapamtiti da nećete dobiti pristup burzi bez pomoći treće strane. Visoke provizije umanjit će profit svakog trgovca koji namjerava obavljati česte transakcije, jer većina brokera naplaćuje proviziju za svaku pojedinačnu transakciju.

Stoga, što se tiče ulaganja u burzu, najveći rizik predstavlja nepažnja trgovca, kao i nedostatak osnovnog znanja i prakse. Planiranje bi trebalo započeti čak i prije nego što dobijete pristup burzi – usporedbom provizija koje naplaćuju različiti brokeri. Niski gubici na početku prvi su korak do velike zarade na burzi.

Nedostatak pripreme i odgovarajućeg znanja o ulaganju također predstavlja rizik. Na financijske instrumente utječu određeni čimbenici – unutarnji, lokalni i geopolitički. Kako biste napravili dobru investiciju, morate izvršiti obećavajuću transakciju – ili, drugim riječima, imati logičnu strategiju potkrijepljenu vašim iskustvom i vlastitom analizom.

Pazite pri ulaganju ili kako do sigurnih ulaganja na burzi?

Ulaganje je složen proces, pa biste trebali početi s učenjem kako ulagati. Isplati se dodijeliti takve iznose ulaganjima da provizija ne pojede profit (u slučaju onih brokera koji imaju fiksne provizije, npr. 5kuna po transakciji) ili prouzroči velike gubitke u proračunu investitora.

Tek nakon početne faze učenja i stjecanja iskustva možete početi ulagati u burzu. Proces učenja ne treba sadržavati samo praksu nego i teoriju. Izvješća ili stručna mišljenja izuzetno su korisna kada poduzimate prve korake kao trgovac na burzi.

Također, zapamtite da ne ulažete samo u jednu imovinu, već raspodijelite sredstva na nekoliko manjih. Optimalan broj je pet, jer tada možete imati solidnu zaštitu širenjem rizika, a istovremeno je broj istodobnih trgovina toliko mali da trgovac može pratiti sve promjene. Na taj način možete minimizirati rizik od gubitka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *