Znate li u što se isplati uložiti novac?

Gotovo svi Britanci s primanjima iznad svojih osnovnih potreba razmišljaju o ulaganju. Međutim, mnogi odustaju od ideje o ulaganju dodatnog novca, objašnjavajući kako ne znaju u što uložiti male iznose. Nažalost, unatoč pozitivnoj ekonomskoj situaciji, još uvijek se osjećamo siromašnim. Ovo je pogrešan pristup jer gotovina koja se čuva u čarapama ili na bankovnom računu gubi svoju vrijednost, ali ako uložite taj novac, može donijeti veliku zaradu.

Postoji li način za sigurno ulaganje?

Postoji li 100% siguran način za isplativo ulaganje novca? Ne. Čak i one vrste ulaganja koje imaju dobre šanse za stvaranje stalne i pouzdane dobiti, također mogu generirati gubitke zbog vanjskih čimbenika. Ovakvu situaciju doživjeli su Grci koji su osjetili posljedice bankrota svoje nacionalne ekonomije. No treba li nas ova činjenica obeshrabriti od ulaganja? Ne. 

Ulaganje je kao život, gotovo ništa ne donosi profit bez vlastitog doprinosa. Trik je znati koje rizike preuzeti i kako iz tog rizika profitirati. Investicijsko tržište nudi kako relativno sigurna ulaganja, neovisna o trendu, tako i visokorizičnu imovinu koja ovisi o stabilnosti međunarodnog gospodarstva i situaciji na tržištu. To znači da ulaganje gotovo uvijek uključuje određeni rizik.

Koji je rizik povezan s ulaganjem?

Rizik ulaganja varira ovisno o odabranoj opciji ulaganja. Tržište novca, odnosno takozvani Forex, smatra se vrlo rizičnim. To je zbog mehanizma poluge, koji se može koristiti za ulaganja s velikim količinama novca. Nažalost, loše odluke mogu dovesti ne samo do gubitka kapitala, već i do stvaranja duga.

Kriptovalute također mogu biti rizične. Nedavno je svima koji su se pitali u što uložiti velike iznose rečeno: Kriptovalute kao što su Bitcoin i Altcoini. No, vrijednost kriptovaluta može munjevito pasti i do 90%, što se zapravo dogodilo ne tako davno.

Postoje ulaganja s puno nižim stupnjem rizika, poput depozita ili novčanih sredstava, koja predstavljaju neobvezujuću metodu zarade određenog postotka od uloženog iznosa. Neka alternativna ulaganja, poput kupnje zlatnika ili poluga, također se smatraju vrlo sigurnima.  Međutim, to su dugoročna ulaganja, koja mogu trajati desetljećima.

U što vrijedi uložiti novac?

Kod ulaganja je mnogo lakše reći što je bilo isplativo ulaganje u prošlosti nego u koje stvari ili rješenja treba uložiti u ovom trenutku. Međutim, možete se osloniti na mišljenja stručnjaka i vlastite preferencije.

Pogledamo li gospodarsku situaciju, lako je shvatiti da ovo nije pravo vrijeme za ulaganje u najrazvijenije tvrtke na zapadnim tržištima. Vrlo razvijene zemlje, posebice takozvana stara Europska unija i SAD, trenutačno povećavaju svoj potencijal vrlo sporim tempom. Trenutno je dobro zainteresirati se za lokalna, poljska ili alternativna tržišta, primjerice Turske, Kine, Japana i njihovih gospodarskih potencijala.

Također možete ulagati u imovinu koja nije previše ovisna ili potpuno neovisna o stanju globalne ekonomije, na primjer, zlato, dijamanti, kriptovalute ili skupi alkohol.

Primjeri najpovoljnijih ulaganja

Kriptovalute se i dalje smatraju najpovoljnijim ulaganjem desetljeća. Netko tko je uložio u Bitcoin prije nekoliko godina mogao je postati milijunaš s vrlo malo kapitala. Danas mnoge vrste altcoina nude priliku za ponavljanje ove situacije.

Hrvatsko tržište dionica dobro je u IT-u, sektoru zabave i farmaceutskih sektora. Tipičan primjer dobrog burzovnog ulaganja je CD Projekt, poznat uglavnom po stvaranju svjetski poznatog serijala igara o Witcheru, Geraltu iz Rivije. Dionice CD Projekta već godinama generiraju dobit, donoseći investitorima vrlo dobre stope povrata i visoke dividende.

Dobro stoji i segment takozvanih vrlo alternativnih investicija. Rijetki novčići, lutke ili figurice, setovi građevnih blokova, pa čak i virtualni predmeti – maske oružja u igri Counter-Strike ili kape Team Fortress 2 – sve se vrlo dobro prodaje.

Dakle, u što biste trebali ulagati? Bez obzira na odabrani oblik ulaganja, svakako se isplati gledati u budućnost i djelovati tako da zarađeni kapital ne pojede inflacija. Postoji mnogo imovine u koju vrijedi uložiti naš kapital, ali nema i vjerojatno nikada neće biti definitivan odgovor na pitanje u što je vrijedno uložiti novac. Sve ovisi o riziku koji investitor prihvaća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *